Ciasto:
50 dag. mąki
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
2 żółtka
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
4 dag.suszonych grzybków
0 dag. kiszonej kapusty
1 duża cebula
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Wykonanie;
Farsz;
Grzyby namoczyć wieczorem w zimnej wodzie, a na drugi dzień ugotować do miękkości, wystudzić i drobniutko pokroić. Kapustę ugotować, przestudzić a następnie dokładnie odcisnąć z wody i posiekać nożem aby nie była za długa. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Do miękkiej cebuli doda kapustę i smażyć około 10 -15minut często mieszając. Następnie dodać pokrojone grzyby oraz sól i pieprz do smaku i smażyć około 5 minut. Odstawić do wystygnięcia.
Ciasto;
Mąkę wysypać na stolnicę, wymieszać z solą. Dodać żółtka , oliwę i wymieszamy Następnie stopniowo dolewać wodę i zagnieść ciasto. Jeżeli będzie za tęgie dolać wody . Ciasto na pierogi powinno być miękkie, elastyczne i gładkie. Ciasto rozwałkować i szklanką wycinać kółka , nakładać na środek farsz i sklejać pierogi. Gotować je w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi odstawić do przestygnięcia a następnie przed podaniem podsmażyć je na na maśle.