Składniki:

 

Ciasto:

 

1/2 kg. mąki

5 dag. drożdży

1 szklanka mleka

2 jajka

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

olej do smażenia

Nadzienie:

1woreczek kaszy gryczanej

1kostka twarogu półtłustego

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Ciasto:

Mąkę zagnieć z drożdżami, mlekiem, jajkami, solą i cukrem. Ciasto rozwałkuj, szklanką wytnij kółka.

Nadzienie:

Kaszę ugotuj wg. instrukcji. Ostudź, wymieszaj z twarogiem, przypraw do smaku solą i pieprzem. Na każdym kółku ciasta ułóż nadzienie, brzegi zlep, formując pierogi. Dużą ilość oleju rozgrzej w rondlu. Włóż pierogi, usmaż na złoty kolor z dwóch stron. Osącz z tłuszczu.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *