Składniki;

Biszkopt;
2 jajka
12 dag. cukru
10 dag. mąki pszennej
2 płaskie łyżki kakao
1 cukier waniliowy
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa wiśniowa;
1 litr soku wiśniowego
3 galaretki wiśniowe
1/2 kg. wiśni
Pianka;
1/2 litra śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 i 1/2  łyżeczki żelatyny

Wykonanie;

 

Biszkopt;

Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić, dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto na blachę,piecz w nagrzanym piekarniku 180C. 25 minut. Biszkopt ostudzić.

Masa wiśniowa;

Na soku wiśniowym ugotować galaretki pozostawić do ostygnięcia.Wiśnie umyć, wydrylować.

Pianka;

Śmietanę ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania  dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać . Żelatynę rozpuścić w wodzie, dodać do ubitej śmietany.

Przełożenie ciasta;

Na zimny biszkopt nałożyć cienką warstwę śmietany-na śmietanie ułożyć czereśnie-zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki aby galaretka szybciej stężała- na galaretkę wyłożyć resztę śmietany. Ciasto ozdobić według własnego pomysłu.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *