Składniki;

Biszkopt jasny:
3 jajka
2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:

3 jajka
2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1łyżka kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
1opakowanie kremu jogurtowego
1 opakowanie kremu czekoladowego
mleko do przygotowania kremów
Dodatkowo:
kilkanaście herbatników
1 słoik konfitury wiśniowej
Posypka:
1/2tabliczki gorzkiej czekolady
Do nasączenia:
alkohol lub dowolny poncz

 

Wykonanie;

 

Biszkopty (każdy oddzielnie): ubić jajka z cukrem, dodać przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia (w ciemnym biszkopcie dodać też z kakao), dokładnie wymieszać. Wylać na 2 formy prostokątne o wymiarach 25x25cm. i upiec w nagrzanym piekarniku 180C. około20 minut Wystudzić.

Krem;
Biszkopty nasączyć. Na ciemnym biszkopcie rozsmarować jasny krem, położyć warstwę herbatników,na herbatniki konfiturę, przykryć jasnym biszkoptem. Na nim rozłożyć ciemny krem i posypać startą czekoladą. Schłodzić .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *