WŁOSKA ZUPA SEROWA

Składniki:

 

5 dag. płatków migdałów

1 dymka

4 plasterki szynki parmeńskiej

1 łyżka oliwy

3 dag. masła

2 łyżki mąki

400 ml. bulionu warzywnego

pieprz

5 łyżek wytrawnego białego wina

sól

400 ml. mleka

12,5 dag. goudy

5 dag. sera topionego

2 łyżeczki miodu

sok z cytryny

 

Wykonanie:

 

Migdały zrumienić na suchej patelni. Szynkę pokroić, podsmażyć na chrupko na oliwię osączyć z tłuszczu. Dymkę pokroić ukośnie w garnku rozgrzać masło, oprószyć mąką, krotko zasmażyć. Zasmażkę wymieszać z winem, bulionem i mlekiem. Mieszając, gotować 1-2minuty. Na tłuszczu ze smażenia szynki podsmażyć dymkę. Wymieszać ją z szynką. Tartą goudę i ser topiony dodać do beszamelu w garnku. Gotować do rozpuszczenia serów. Zupę przyprawić miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem Nalać do miseczek. Do każdej włożyć porcje szynki z dymką. Posypać  płatkami migdałów.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *