Składniki:
5 dag. płatków migdałów
1 dymka
4 plasterki szynki parmeńskiej
1 łyżka oliwy
3 dag. masła
2 łyżki mąki
400 ml. bulionu warzywnego
pieprz
5 łyżek wytrawnego białego wina
sól
400 ml. mleka
12,5 dag. goudy
5 dag. sera topionego
2 łyżeczki miodu
sok z cytryny
Wykonanie:
Migdały zrumienić na suchej patelni. Szynkę pokroić, podsmażyć na chrupko na oliwię osączyć z tłuszczu. Dymkę pokroić ukośnie w garnku rozgrzać masło, oprószyć mąką, krotko zasmażyć. Zasmażkę wymieszać z winem, bulionem i mlekiem. Mieszając, gotować 1-2minuty. Na tłuszczu ze smażenia szynki podsmażyć dymkę. Wymieszać ją z szynką. Tartą goudę i ser topiony dodać do beszamelu w garnku. Gotować do rozpuszczenia serów. Zupę przyprawić miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem Nalać do miseczek. Do każdej włożyć porcje szynki z dymką. Posypać płatkami migdałów.