WŁOSKI TORT OWOCOWY

Składniki:

 

10 łyżek mąki

2 jajka

szczypta soli

12 łyżeczek cukru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki dżemu porzeczkowego

9 łyżek żelatyny

3 łyżki soku z cytryny

1 puszka mango

1 opakowanie serka mascarpone

1 szklanka musującego wina

1 opakowanie śmietany kremówki

1 słoik wiśni w syropie

1 galaretka malinowa

 łyżeczki prażonych migdałów

1 mango

Wykonanie:

 Białka ubić z solą i cukrem. Połączyć z żółtkami, wmieszać obie  mąki. Upiec ciasto. Owoce mango osączyć z syropu, zmiksować, utrzeć z cukrem, sokiem z cytryny i mascarpone. Dolać wino. Żelatynę rozpuścić, najpierw wymieszać z 3 łyżkami kremu, następnie połączyć z resztą kremu. Połowę śmietany ubić na sztywno. Kiedy krem zacznie tężeć, dodać resztę śmietany. Na cieście rozsmarować 1/3 kremu. Schłodzić . Wiśnie odsączyć. Galaretkę wymieszać z cukrem i 6 łyżkami syropu wiśniowego. Resztę syropu zagotować, zdjąć z ognia, dodać galaretkę, podgrzać. Dodać wiśnie. Chłodną masę owocową rozłożyć na warstwie kremu. Przykryć resztą kremu. Tort udekorować kawałkami mango i bitą śmietaną. Brzegi obsypać migdałami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *