Składniki:
10 łyżek mąki
2 jajka
szczypta soli
12 łyżeczek cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki dżemu porzeczkowego
9 łyżek żelatyny
3 łyżki soku z cytryny
1 puszka mango
1 opakowanie serka mascarpone
1 szklanka musującego wina
1 opakowanie śmietany kremówki
1 słoik wiśni w syropie
1 galaretka malinowa
łyżeczki prażonych migdałów
1 mango
Wykonanie:
Białka ubić z solą i cukrem. Połączyć z żółtkami, wmieszać obie mąki. Upiec ciasto. Owoce mango osączyć z syropu, zmiksować, utrzeć z cukrem, sokiem z cytryny i mascarpone. Dolać wino. Żelatynę rozpuścić, najpierw wymieszać z 3 łyżkami kremu, następnie połączyć z resztą kremu. Połowę śmietany ubić na sztywno. Kiedy krem zacznie tężeć, dodać resztę śmietany. Na cieście rozsmarować 1/3 kremu. Schłodzić . Wiśnie odsączyć. Galaretkę wymieszać z cukrem i 6 łyżkami syropu wiśniowego. Resztę syropu zagotować, zdjąć z ognia, dodać galaretkę, podgrzać. Dodać wiśnie. Chłodną masę owocową rozłożyć na warstwie kremu. Przykryć resztą kremu. Tort udekorować kawałkami mango i bitą śmietaną. Brzegi obsypać migdałami.