WŁOSKIE PIGNAŁELLI

Składniki:

 

12 dag mąki pszennej

12 dag masła

1 jajo

15 dag chudej szynki,

5 dag tartego parmezanu

sól

olej do smażenia

 

 

Składniki:

 

Zagotować szklankę wody z masłem i solą, zmniejszyć płomień, wsypać przesianą mąkę i dokładnie mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek rondelka, po czym zdjąć z ognia, wsypać parmezan, wymieszać i przestudzić. mieszając, wbić kolejno jaja, dodać drobniutko posiekaną szynkę i dokładnie ciasto utrzeć. Uformować wałek i pokroić go na małe kluseczki. Usmażyć je w głębokim tłuszczu, wyjąć łyżką cedzakową, osączyć. Podawać do warzyw i smażonych mięs.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *