Składniki:
1 kg. pręgi wołowej
2 łyżki smalcu (najlepiej z gęsi lub kaczki)
1cebula cukrowa
4 ząbki czosnku
20 dag. świeżych lub mrożonych niedużych grzybów (kurki, maślaki, prawdziwk
1butelka jasnego piwa
garść mięsistych rodzynek
1 łyżka masła
1 łyżeczka miodu
1/4 łyżeczki nasion gorczycy
szczypta kuminu
grubo zmielony pieprz
sól
szczypiorek
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Grzyby oczyścić, wypłukać, osuszyć (mrożone rozmrozić), większe pokroić na ćwiartki, małe zostawić w całości. W rondlu rozgrzać połowę smalcu i obsmażyć na nim mięso, oprószyć je pieprzem i solą, przełożyć do brytfanny. Na reszcie rozgrzanego tłuszczu przesmażyć cebulę i czosnek. Dodać grzyby, chwilę razem smażyć, mieszając. Dołożyć gorczycę i kumin, wymieszać, doprawić pieprzem i solą, przełożyć do brytfanny z mięsem. Piwo wymieszać z miodem i posiekanymi rodzynkami, zalać składniki w brytfannie, przykryć, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 C. i piec, aż mięso będzie miękkie (nawet do 3 godzin.) lub dusić na małym ogniu. Dodać masło, wymieszać i ewentualnie doprawić solą i pieprzem, przełożyć na półmisek lub talerze i posypać szczypiorkiem. Podawać z pokrojonymi i upieczonymi ziemniakami oraz wyrazistą w smaku surówką.