WOŁOWINA Z GRZYBAMI DUSZONA W PIWIE

Składniki:

1 kg. pręgi wołowej

2 łyżki smalcu (najlepiej z gęsi lub kaczki)

1cebula cukrowa

4 ząbki czosnku

20 dag. świeżych lub mrożonych niedużych grzybów (kurki, maślaki, prawdziwk

1butelka jasnego piwa

garść mięsistych rodzynek

1 łyżka masła

1 łyżeczka miodu

1/4 łyżeczki nasion gorczycy

szczypta kuminu

grubo zmielony pieprz

sól

szczypiorek

 

Wykonanie:

 

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Grzyby oczyścić, wypłukać, osuszyć (mrożone rozmrozić), większe pokroić na ćwiartki, małe zostawić w całości. W rondlu rozgrzać połowę smalcu i obsmażyć na nim mięso, oprószyć je pieprzem i solą, przełożyć do brytfanny. Na reszcie rozgrzanego tłuszczu przesmażyć cebulę i czosnek. Dodać grzyby, chwilę razem smażyć, mieszając. Dołożyć gorczycę i kumin, wymieszać, doprawić pieprzem i solą, przełożyć do brytfanny z mięsem. Piwo wymieszać z miodem i posiekanymi rodzynkami, zalać składniki w brytfannie, przykryć, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 C. i piec, aż mięso będzie miękkie (nawet do 3 godzin.) lub dusić na małym ogniu. Dodać masło, wymieszać i ewentualnie doprawić solą i pieprzem, przełożyć na półmisek lub talerze i posypać szczypiorkiem. Podawać z pokrojonymi i upieczonymi ziemniakami oraz wyrazistą w smaku surówką.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *