Składniki:
1/2 kg. wołowiny gulaszowej
5 dag. suszonej żurawiny
5 dag. suszonych moreli
1 cebula
olej
3 szklanki bulionu wołowego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
słodka papryka
cukier
sól
pieprz
Wykonanie:
Wołowinę umyj, osusz, pokrój w kostkę tej samej wielkości. Olej rozgrzej w rondlu, obsmaż kawałki wołowiny ze wszystkich stron, ale tylko przez chwilę, bo będzie twarda. Zalej bulionem, duś pod przykryciem na małym ogniu około półtorej godziny. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Suszoną żurawinę i suszone morele opłucz na sicie, osącz. 20 minut przed końcem duszenia wołowiny dodajcebulę, koncentrat pomidorowy, morele i żurawinę. Całość wymieszaj, przypraw do smaku cukrem, słodką papryką, solą i pieprzem. Uduszony gulasz udekoruj świeżymi ziołami. Danie świetnie smakuje ze świeżym pieczywem.