WOŁOWINA Z OWOCAMI

Składniki:

 

1/2 kg. wołowiny gulaszowej

5 dag. suszonej żurawiny

5 dag. suszonych moreli

1 cebula

olej

3 szklanki bulionu wołowego

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

słodka papryka

cukier

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Wołowinę umyj, osusz, pokrój w kostkę tej samej wielkości. Olej rozgrzej w rondlu, obsmaż kawałki wołowiny ze wszystkich stron, ale tylko przez chwilę, bo będzie twarda. Zalej bulionem, duś pod przykryciem na małym ogniu około półtorej godziny. Cebulę obierz, pokrój w piórka.  Suszoną żurawinę i suszone morele opłucz na sicie, osącz. 20 minut przed końcem duszenia wołowiny dodajcebulę, koncentrat pomidorowy, morele i żurawinę. Całość wymieszaj, przypraw do smaku cukrem, słodką papryką, solą i pieprzem. Uduszony gulasz udekoruj świeżymi ziołami. Danie świetnie smakuje ze świeżym pieczywem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *