Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki
3 łyżki kakao
Masa:
1 litr smietanki kremówki
1 galaretka cytrynowa
1/2 szklanki cukru
2 opakowania zagęstnika do śmietany Śmietan-fixu
Nasączenie:
1 szklanka mocnej herbaty z cytryną i rumem
starta czekolada do dekoracji
Wykonanie:
Ubić jajka z cukrem do białości. Powoli wsypywać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao i lekko wymieszać. Wylać ciasto do prostokątnej blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Piecz 25 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu wystudzić i przekroić biszkopt wzdłuż na pół. Dolną połówkę ciasta włożyc z powrotem do blaszki i nasączyć 1/2 szklanki herbaty. Ubić kremówkę z cukrem i śmietan-fixem. Dodać do śmietany przestudzoną tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Wstawić krem do lodówki do częściowego stężenia. 2/3 stygnącej masy wyłożyc na ciasto w blaszce. Nasączyć drugą połowę ciasta i ułożyc na kremie. Posmarować ciasto resztą masy i posypać startą na tarce czekoladą. Wstawić do lodówki do zupełnego stężenia.