WYKWINTNA PRZYSTAWKA Z ŁOSOSIA I AWOKADO

Składniki:

 

30 dag wędzonego łososia

6 łodyg selera naciowego

5-6 małych cebulek

8 dojrzałych owoców awokado

4 łyżki soku z cytryny

4 łyżki kwaśnej śmietany

4 łyżki majonezu

2 łyżeczki keczupu

kilka kropli sosu tabasco

2 czubate łyżki uprażonych  płatków migdałowych

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Łososia pokroić w cienkie krótkie paski lub posiekać. Dymkę i seler naciowy oczyścić i drobno posiekać. Awokado umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki, delikatnie wydrążyć łyżeczką. Miąższ natrzeć sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał, i wymieszać z masą łososiową. Tak przygotowaną sałatką napełnić  skropione cytryną miseczki awokado.  Ze śmietany, majonezu i keczupu utrzeć sos, przyprawić go solą, pieprzem i sosem tabasco, po czym nałożyć na każdą porcję przystawki. Udekorować  migdałami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *