Z CIASTA ZIEMNIACZANEGO KNEDLE

Składniki:

 

75 dag ziemniaków

15 dag mąki

sól

1 jajko,

1kilogram śliwek

masło

twaróg

cukier

 

 

Wykonanie:

 

 

Ugotowane w mundurkach ziemniaki   skórki, przekręcamy w maszynce do mielenia mięsa, wyciskamy praską lub ucieramy na tarce. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajo oraz  mąkę (najlepiej zmieszaną po połowie poznańską i krupczatkę). Szybko wyrabiamy ciasto, wałkujemy je i wycinamy kwadraty (można także  z ciasta uformować wałek, z którego odcina się porcje potrzebne do zrobienia knedla), w które zawijamy owoc i formujemy knedle. Wrzucamy je  do lekko osolonej wrzącej wody i wyjmujemy, gdy wypłyną na wierzch. Knedle można polać roztopionym masłem, posypać twarogiem lub cukrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *