Z CIASTECZKAMI CZEKOLADOWYMI

Składniki:

 

Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka kakao

4 łyżki cukru

1łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa:

1i 1/2 kg. jabłek

2 galaretki cytrynowe

Ponadto:

25 dag. ciastek czekoladowych

1/2 litra kremówki

2 łyżeczki żelatyny

12 łyżeczki cukru waniliowego

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubij z cukrem. Dodaj żółtka i resztę składników, połącz. Ciasto wlej do tortownicy o średnicy 29 cm. Piecz 10 minut w temperaturze 200 C.

Masa:

Jabłka obierz, pokrój, podduś (ewentualnie z dwoma łyżkami cukru). Zdejmij z ognia, wsyp suche galaretki, wymieszaj. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej wody. Podgrzej, rozpuść. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym. Dodaj żelatynę, wymieszaj. Na ostudzonym biszkopcie rozsmaruj masę jabłkową, na niej ułóż ciasteczka. Posmaruj masą śmietanową.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *