Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
4 łyżki cukru
1łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
1i 1/2 kg. jabłek
2 galaretki cytrynowe
Ponadto:
25 dag. ciastek czekoladowych
1/2 litra kremówki
2 łyżeczki żelatyny
12 łyżeczki cukru waniliowego
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubij z cukrem. Dodaj żółtka i resztę składników, połącz. Ciasto wlej do tortownicy o średnicy 29 cm. Piecz 10 minut w temperaturze 200 C.
Masa:
Jabłka obierz, pokrój, podduś (ewentualnie z dwoma łyżkami cukru). Zdejmij z ognia, wsyp suche galaretki, wymieszaj. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej wody. Podgrzej, rozpuść. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym. Dodaj żelatynę, wymieszaj. Na ostudzonym biszkopcie rozsmaruj masę jabłkową, na niej ułóż ciasteczka. Posmaruj masą śmietanową.