Składniki:
1opakowanie makaronu (najlepiej rurek)
40 dag fasolki szparagowej (może być op. mrożonej)
1/2 kg. pomidorów
kilka plasterków gotowanej szynki
1 cebula
5-6 ząbków czosnku
sól
pieprz
cukier
olej
natka do dekoracji
Wykonanie:
Makaron gotuj w dużej ilości osolonej wody 2-3 minuty krócej niż czas podany na opakowaniu (powinien być lekko twardy). Osącz, ostudź. Fasolkę szparagową oczyść, opłucz. Ugotuj do miękkości w solonym wrzątku. Odcedź, ostudź. Szynkę pokrój na małe kawałki. Cebulę obierz i czosnek obierz, posiekaj. Pomidory umyj, pokrój w drobną kostkę. Olej rozgrzej rondlu, zeszklij cebulę i czosnek, Dodaj pomidory, duś kilka minut na małym ogniu. Sos zmiksuj, przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Ostudź. Makaron, fasolkę i szynkę polej sosem, dokładnie wymieszaj. Przed podaniem udekoruj gałązkami natki.