Z SOCZYSTYMI POMARAŃCZAMI

Składniki:

4 jajka

200 g. masła

250 g. cukru pudru

250 g. mąki pszennej

1/2 torebki proszku do pieczenia

20 g. kakao

50 ml. mleka

3 pomarańcze

200 ml. śmietany kremówki

500 g. tłustego twarogu

150 g. cukru pudru

20 g. żelatyny

200 ml. soku pomarańczowego

1 pomarańcza do dekoracji

 

Wykonanie:

 

Masło utrzeć z żółtkami i 125 g. cukru pudru. Z białek i reszty cukru pudru ubić sztywną pianę. Masę maślaną połączyć z mąką przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Ostrożnie wmieszać pianę z białek. 2 /3 ciasta wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do reszty ciasta dodać kakao i mleko. Wymieszać i rozsmarować na jasnym cieście. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, pozbawić białych błonek. Cząstki pomarańczy ułożyć paskami na ciemnym cieście. Dobrze je  powciskać. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 C. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do twarogu wymieszanego z cukrem pudrem. Żelatynę wymieszać w 100 ml. zimnej wody. Gdy napęcznieje, mieszając, podgrzać prawie do zagotowania (nie gotować, bo straci właściwości żelujące!). Połowę żelatyny dodać do masy twarogowej .Masę rozsmarować na schłodzonym korpusie. Wstawić do lodówki do stężenia. Resztę żelatyny dodać do soku  pomarańczowego. Pomarańczę obrać ze skóry i błonek, pokroić w półplastry. Rozłożyć na stężałej masie twarogowej. Zalać sokiem usztywnionym żelatyną. Odstawić do stężenia.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *