Składniki:
4 jajka
200 g. masła
250 g. cukru pudru
250 g. mąki pszennej
1/2 torebki proszku do pieczenia
20 g. kakao
50 ml. mleka
3 pomarańcze
200 ml. śmietany kremówki
500 g. tłustego twarogu
150 g. cukru pudru
20 g. żelatyny
200 ml. soku pomarańczowego
1 pomarańcza do dekoracji
Wykonanie:
Masło utrzeć z żółtkami i 125 g. cukru pudru. Z białek i reszty cukru pudru ubić sztywną pianę. Masę maślaną połączyć z mąką przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Ostrożnie wmieszać pianę z białek. 2 /3 ciasta wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do reszty ciasta dodać kakao i mleko. Wymieszać i rozsmarować na jasnym cieście. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, pozbawić białych błonek. Cząstki pomarańczy ułożyć paskami na ciemnym cieście. Dobrze je powciskać. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 C. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do twarogu wymieszanego z cukrem pudrem. Żelatynę wymieszać w 100 ml. zimnej wody. Gdy napęcznieje, mieszając, podgrzać prawie do zagotowania (nie gotować, bo straci właściwości żelujące!). Połowę żelatyny dodać do masy twarogowej .Masę rozsmarować na schłodzonym korpusie. Wstawić do lodówki do stężenia. Resztę żelatyny dodać do soku pomarańczowego. Pomarańczę obrać ze skóry i błonek, pokroić w półplastry. Rozłożyć na stężałej masie twarogowej. Zalać sokiem usztywnionym żelatyną. Odstawić do stężenia.