Z WĄTRÓBKAMI DROBIOWYMI

Składniki:

 

5 dorodnych pomidorów

6 dag masła

5 łyżek tartej bułki,

2 ząbki czosnku

1 pęczek natki pietruszki

sól,

pieprz

2 łyżki oleju

5 wątróbek drobiowych

1 łyżka mąki

1 mała cebula

 

Wykonanie:

 

Pomidory podzielić na połowy, łyżeczką wybrać miąższ, ułożyć je ciasno w wysmarowanym masłem naczyniu. Zmiażdżone ząbki czosnku wymieszać z tartą bułką, masłem, solą i pieprzem oraz połową drobno pokrojonej natki pietruszki.

Połówki pomidorów osolić, oprószyć pieprzem i napełnić przygotowaną masą, położyć na wierzchu każdego pomidora mały kawałeczek masła. Piec 20 minut w nagrzanym piekarniku. W tym czasie przekroić na połowy wątróbki i otoczyć w mące. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na małej patelni. Wątróbki smażyć tak, aby tylko utraciły krwisty kolor. Wyjąć z piekarnika pomidory, na każdym ułożyć połówkę wątróbki  ,oprószyć solą i pieprzem, ozdobić cebulą i natką. Podawać

jako gorącą przystawkę z pieczywem lub ziemniakami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *