Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI

Składniki:

Biszkopt:

 

4 jajka

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

3 łyżki wiórek kokosowych

1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Ponadto:

1/2 litra kremówki

2 łyżki cukru pudru

3 łyżki wiórek kokosowych

2 opakowania zagęstnika do śmietany

170 dag. truskawek

3 op. galaretki truskawkowej

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubij z solą, dodaj cukier, żółtka, obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia .Wsyp wiórki kokosowe połącz. Ciasto wylej na posmarowaną blachę lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 20 minut w 190 C. Po upieczeniu ciasto ostudź.

Kremówkę ubij z cukrem pudrem, zagęstnikami i bitą śmietaną. Wsyp wiórki kokosowe, wymieszaj. Posmaruj ciasto(możesz je skropić ponczem cytrynowym.

Sok cytrynowy utrzyj z cukrem i gorącą wodą ostudź). Truskawki pokrój, ułóż na cieście. Zalej tężejącymi galaretkami (rozpuszczonymi w 300 ml wody). Schłodź.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *