Składniki:
1 słoik (720 ml.) kompotu z wiśni
30 dag. masła
1 cukier wanilinowy
30 dag. + 5 łyżek cukru
5 jajek
30 dag. mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
6 łyżek mleka
3 łyżeczki kakao
25 dag. + 4 łyżki śmietany kremówki .
50 dag. kwaśnej gęstej śmietany
3 łyżeczki żelatyny
1 łyżka cynamonu
tłuszcz i mąka do formy
Wykonanie:
Masło utrzeć z 25 dag. cukru i cukrem wanilinowym. Ucierając, kolejno wbijać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy maślanej. Dać 5 łyżek mleka, dobrze wymieszać. Blachę (32×39 cm.) posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować połowę ciasta. Do drugiej połowy dodać kakao i 1 łyżkę mleka. Ciemne ciasto wylać na jasne. P osypać odsączonymi z zalewy wiśniami i lekko wcisnąć je w ciasto. Piec 25 minut w 175C. Ubić na sztywno 25 dag. śmietany kremówki z 5 dag. cukru. Pozostałe 4 łyżki śmietany kremówki połączyć z kwaśną śmietaną. Żelatynę namoczyć w nie wielkiej ilości zimnej wody. Kiedy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając na małym płomieniu. Żelatynę ostrożnie połączyć z kwaśną śmietaną, a potem wymieszać z ubitą śmietaną. Krem rozsmarować na wystudzonym cieście, robiąc przy tym łyżką wgłębienia przypominające fale. Cynamon wymieszać z pozostałymi 5 łyżkami cukru. Oprószyć wierzch ciasta.