Z WIŚNIAMI I CYNAMONEM

Składniki:

 

1 słoik (720 ml.) kompotu z wiśni

30 dag. masła

1 cukier wanilinowy

30 dag. + 5 łyżek cukru

5 jajek

30 dag. mąki

1 opakowanie proszku do pieczenia

6 łyżek mleka

3 łyżeczki kakao

25 dag. + 4 łyżki śmietany kremówki .

50 dag. kwaśnej gęstej śmietany

3 łyżeczki żelatyny

1 łyżka cynamonu

tłuszcz i mąka do formy

 

Wykonanie:

 

Masło utrzeć z 25 dag. cukru  i cukrem wanilinowym. Ucierając, kolejno wbijać jajka. Mąkę  wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy maślanej. Dać 5 łyżek mleka, dobrze wymieszać. Blachę (32×39 cm.) posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować połowę ciasta. Do drugiej połowy dodać kakao i 1 łyżkę mleka. Ciemne ciasto wylać na jasne. P osypać odsączonymi z zalewy wiśniami i lekko wcisnąć je w ciasto. Piec 25 minut w 175C. Ubić na sztywno 25 dag. śmietany kremówki z 5 dag. cukru. Pozostałe 4 łyżki śmietany kremówki połączyć z kwaśną śmietaną. Żelatynę namoczyć w nie wielkiej ilości zimnej wody. Kiedy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając na małym płomieniu. Żelatynę ostrożnie połączyć z kwaśną śmietaną, a potem wymieszać z ubitą śmietaną. Krem rozsmarować na wystudzonym cieście, robiąc przy tym łyżką wgłębienia przypominające fale. Cynamon wymieszać z pozostałymi 5 łyżkami cukru. Oprószyć wierzch ciasta.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *