Składniki:
50 dag. mąki
ciepła woda
50 dag .ugotowanych ziemniaków
10 dag. cebuli
15 dag. duszonego lub gotowanego mięsa
sól
pieprz
starta gałka muszkatołowa
majeranek
6 dag. tłuszczu do okraszenia
Wykonanie:
Zagnieść ciasto dobrze ciepłą wodą, starannie je wyrobić, odłożyć zakryte na 20 minut. Ugotowane ziemniaki, podsmażoną w tłuszczu cebulę oraz mięso zemleć w maszynce, przyprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz małą ilością rozkruszonego majeranku, dokładnie wymieszać, a jeżeli nadzienie jest za suche, wlać łyżkę śmietany lub sosu od mięsa. Cienko rozwałkowane ciasto pokrajać na kwadraty o boku 8 cm. Na kwadraty rozłożyć łyżką nadzienie, lepić rozsuwając nadzienie równomiernie w cały pieróg. Wszystkie pierogi gotować zaraz po przygotowaniu, aby powierzchnia ciasta nie obsychała, bo wówczas pierogi pękają w czasie gotowania. Podawać polane stopionym tłuszczem, z dodatkiem surówki z cykorii lub selera.