Składniki:

1/2 kg. ziemniaków

1 marchewka

1/2 litra zakwasu na barszcz biały

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

liść laurowy

ziele angielskie

20 dag. boczku wędzonego

25 dag. kiełbasy

2-3 kapelusze grzybów suszonych

2 litry wody

mąka

śmietana

Składniki:

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce. Zagotować wodę włożyć pokrojony boczek w kostkę , kiełbasę i grzybki,gotować 20 minut. Wrzucić ziemniaki i marchewkę chwilę pogotować, gdy będą jeszcze lekko twardawe wlać barszcz,rozgnieciony czosnek, dodać listek i ziele angielskie. Gotować jeszcze 15 minut. Rozrobić łyżkę mąki ze śmietaną(około1/2 szklanki) wlać do zupy zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i majerankiem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *