Składniki:
1/2 kg. ziemniaków
1 marchewka
1/2 litra zakwasu na barszcz biały
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
20 dag. boczku wędzonego
25 dag. kiełbasy
2-3 kapelusze grzybów suszonych
2 litry wody
mąka
śmietana
Składniki:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce. Zagotować wodę włożyć pokrojony boczek w kostkę , kiełbasę i grzybki,gotować 20 minut. Wrzucić ziemniaki i marchewkę chwilę pogotować, gdy będą jeszcze lekko twardawe wlać barszcz,rozgnieciony czosnek, dodać listek i ziele angielskie. Gotować jeszcze 15 minut. Rozrobić łyżkę mąki ze śmietaną(około1/2 szklanki) wlać do zupy zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i majerankiem.