ZALEWAJKA I POLĘDWICA

Składniki:

Zalewajka:

40 dag. dobrej kiełbasy(lub szynki)

1/2 kg. ziemniaków

2 szklanki gotowego żurku

1 pęczek włoszczyzny

2 ząbki czosnku

słodka papryka

majeranek

sól

pieprz

 

Polędwica:

1/2 kg. polędwicy wołowej

2 cebule

sól

pieprz

olej lub oliwa do smażenia

 

Wykonanie:

Zalewajka:

Włoszczyznę pokroić, zalać 2 1litrami wody. Gotować na małym ogniu, wywar przecedzić. Wędlinę i ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Zalać żurkiem dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,przyprawić papryką, majerankiem i pieprzem ,zamieszać zagotować. Zupę posolić podawać z ciemnym chlebem.

Polędwica:

Mięso opłukać usunąć żyłki i błonki,osuszyć ,nożem zrobić kratkę z obu stron. Cebulę pokroić w plastry podsmażyć na gorącej oliwie,odsunąć na bok patelni. Mięso oprószyć sola ,pieprzem krótko smażyć z obu stron. Podawać z ziemniakami i sałatką z pomidorów.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *