Składniki:
6 białych kiełbasek (surowych)
1 kg. kiszonej kapusty
35 dag. pieczarek
2 cebule
1/2 litra rosołu
1 łyżka suszonych płatków papryki
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
6 ziaren jałowca
pieprz kolorowy ziarnisty
sól
chili
12 dag. masła
Wykonanie:
Kapustę pokrój, włóż do garnka. Zalej zimną wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i pieprz w ziarnach. Gdy się zagotuje, zdejmij pokrywę, gotuj 20 minut. Przykryj, ostudź. W drugim garnku zagotuj wodę. Zdejmij z ognia, włóż kiełbaski, przykryj, ostudź. Pieczarki oczyść, pokrój na grubsze plasterki. Masło stop na patelni, podsmaż pieczarki. Cebule obierz, pokrój w kostkę, dodaj do pieczarek, zeszklij. Ostudzoną kapustę odciśnij z wody, przełóż do miski. Dodaj pieczarki i płatki papryki, wymieszaj, przypraw. Włóż do formy, wierzch wyrównaj. Ułóż kiełbaski zalej rosołem (rosół ma być równo z kapustą). Oprósz chili. Piecz 40 minut w temperaturze 190 C.