ZAPIEKANA Z PIECZARKAMI

Składniki:

 

6 białych kiełbasek (surowych)

1 kg. kiszonej kapusty

35 dag. pieczarek

2 cebule

1/2 litra rosołu

1 łyżka suszonych płatków papryki

2 liście laurowe

2  ziarna ziela angielskiego

6 ziaren jałowca

pieprz kolorowy ziarnisty

sól

chili

12 dag. masła

 

Wykonanie:

 

Kapustę pokrój, włóż do garnka. Zalej zimną wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i pieprz w ziarnach. Gdy się zagotuje, zdejmij pokrywę, gotuj 20 minut. Przykryj, ostudź. W drugim garnku zagotuj wodę. Zdejmij z ognia, włóż kiełbaski, przykryj, ostudź. Pieczarki oczyść, pokrój na grubsze plasterki. Masło stop na patelni, podsmaż pieczarki. Cebule obierz, pokrój w kostkę, dodaj do pieczarek, zeszklij. Ostudzoną kapustę odciśnij z wody, przełóż do miski. Dodaj pieczarki i płatki papryki, wymieszaj, przypraw. Włóż do formy, wierzch wyrównaj. Ułóż kiełbaski zalej rosołem (rosół ma być równo z kapustą). Oprósz chili. Piecz 40 minut w temperaturze 190 C.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *