ZAPIEKANE STEKI Z MOZZRELLĄ

Składniki:

4 steki wieprzowe (po około 180 g.)

sól

pieprz czarny mielony

2 łyżki mąki

2 cebule

1 ząbek czosnku

 łyżka masła

 2 pomidory

2 kulki mozzarelli (po 125 g.)

2 łyżki oleju

 

Wykonanie:

 

Steki umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem oprószyć mąką. Cebule pokroić w plasterki, czosnek posiekać, smażyć na maśle 2-3 minuty. Pomidory umyć i osuszyć, mozzarellę osączyć, oba składniki pokroić w plastry. Piekarnik rozgrzać do 200 C. Na żaroodpornej patelni rozgrzać olej, smażyć na nim steki po 3 minuty z każdej strony. Na stekach ułożyć plastry cebuli, pomidorów i mozzarelli. Doprawić  solą i pieprzem. Zapiekać w piekarniku około 3 minut. Wyjąć, kiedy ser zacznie się topić. Podać z ryżem i pastą z oliwek.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *