Składniki:
75 dag. żeberek
1/2 szklanki fasoli perłowej
2 cebule
2-3 łyżki keczupu
1/2 łyżki smalcu
liść laurowy
majeranek
vigora
sól
pieprz
Wykonanie:
Wypłukać żeberka i podzielić je na porcje, posypać vigorą, pieprzem, zrumienić na mocno rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, tak długo aż będą miękkie. Namoczoną wcześniej fasolę ugotować w świeżej, lekko posolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego. Cebulę obrać, drobno pokroić, przesmażyć na pozostałym na patelni tłuszczu wymieszać z fasolą i majerankiem, doprawić do smaku. Z wystudzonych żeberek usunąć kości, a mięso ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, podlać odrobiną sosu z duszenia, posmarować keczupem, na wierzchu rozłożyć równą warstwą fasolę z cebulą. Przykryć folią aluminiową i zapiec. Podawać z ziemniakami piure i surówką z kiszonej kapusty lub korniszonami.