ZAPIEKANE ZIEMNIAKI

Składniki:

 

1,5kg ziemniaków

2-3 ząbki czosnku

sól

pieprz

masło

tymianek

 

Wykonanie:

 

Ziemniaki wyszorować nie obierać, pokroić bardzo cienko na mandolinie albo robotem taka grubość jak na chipsy. Rozpuścić 2-3 łyżki masła i wcisnąć do nich ząbki czosnku, dodać pieprz i sól. Wlać masło z czosnkiem do miski z pokrojonymi ziemniakami, delikatnie przemieszać. Wysmarować głębokie naczynie do zapiekania masłem i wyłożyć talarki można posypać dodatkowo pieprzem i solą. Na wierzchu położyć cienkie wiórki z masła. Zapiekać w 200 C. aż się upieką (po pół godzinie musiałam przykryć folią żeby się nie przypaliło).

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *