Składniki:
1 kg ziemniaków
1/2 kg. mięsa mielonego
20 dag. sera żółtego
20 dag. pieczarek
400 ml.śmietany
2 jajka
3 cebule
olej do smażenia
sól
pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, od zagotowania gotować 10 minut odlać wodę i zalać zimną wodą. Cebulę podsmażyć na patelni dodać pokrojone w plasterki pieczarki i mięso,dusić do odparowania soku,posolić,popieprzyć do smaku. Brytfankę lub naczynie żaroodporne wysmarować olejem,ziemniaki pokroić na grubsze plasterki poukładać na dnie,posolić na to wyłożyć podsmażone mięso z cebulką i pieczarkami,ziemniaki. Jajka lekko roztrzepać widelcem dodać śmietanę i ser starty na dużych oczkach.Wszystko razem dokładnie wymieszać,zalać zapiekankę. Wstawić do piekarnika na 200 C. i piecz do zrumienienia.