Składniki:

1 kg ziemniaków

1/2  kg. mięsa mielonego

20 dag. sera żółtego

20 dag. pieczarek

400 ml.śmietany

2 jajka

3  cebule

olej do smażenia

sól

pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, od zagotowania gotować 10 minut  odlać wodę i zalać zimną wodą. Cebulę podsmażyć na patelni dodać pokrojone w plasterki pieczarki i mięso,dusić do odparowania soku,posolić,popieprzyć do smaku. Brytfankę lub naczynie żaroodporne wysmarować olejem,ziemniaki pokroić na grubsze plasterki poukładać na dnie,posolić na to wyłożyć podsmażone mięso z cebulką i pieczarkami,ziemniaki. Jajka lekko roztrzepać widelcem dodać śmietanę i ser starty na dużych oczkach.Wszystko razem dokładnie wymieszać,zalać zapiekankę. Wstawić do piekarnika na 200 C. i piecz  do zrumienienia.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *