Składniki:

 

30 dag. gotowanego mięsa wołowego, Np. ze szpondra

1 kajzerka

1/2 szklanki mleka

sól

pieprz

1łyżka przyprawy do zup w płynie

3 dag. masła lub margaryny

starta gałka muszkatołowa

zielona pietruszka świeża lub suszona

3 jajka

łuszcz do wysmarowania do wysypania formy

tarta bułka do wysypania formy

wykonanie:

 

Ugotowane mięso wołowe, którego najczęściej nie można podać w postaci sztuki mięsa, zemleć w maszynce razem z namoczoną i odciśniętą kajzerką. W misce utrzeć żółtka jaj z dodatkiem masła. Dodać przyprawy do masy jajecznej, zieloną pietruszkę świeżą lub suszoną oraz zmielone mięso, starannie wszystko wymieszać. Ubić sztywną pianę z białek, wykładać porcjami na masę mięsną, wymieszać. Włożyć masę do blaszki o wymiarach 22 na 12 cm, uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Wygładzić powierzchnię nożem zwilżonym ciepłą wodą, posmarować śmietaną. Zapiec w nagrzanym piekarniku. Podawać z dodatkiem sosu, Np. ogórkowego lub potrawkowego z ziemniakami i sezonową surówką.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *