Składniki:
30 dag. gotowanego mięsa wołowego, Np. ze szpondra
1 kajzerka
1/2 szklanki mleka
sól
pieprz
1łyżka przyprawy do zup w płynie
3 dag. masła lub margaryny
starta gałka muszkatołowa
zielona pietruszka świeża lub suszona
3 jajka
łuszcz do wysmarowania do wysypania formy
tarta bułka do wysypania formy
wykonanie:
Ugotowane mięso wołowe, którego najczęściej nie można podać w postaci sztuki mięsa, zemleć w maszynce razem z namoczoną i odciśniętą kajzerką. W misce utrzeć żółtka jaj z dodatkiem masła. Dodać przyprawy do masy jajecznej, zieloną pietruszkę świeżą lub suszoną oraz zmielone mięso, starannie wszystko wymieszać. Ubić sztywną pianę z białek, wykładać porcjami na masę mięsną, wymieszać. Włożyć masę do blaszki o wymiarach 22 na 12 cm, uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Wygładzić powierzchnię nożem zwilżonym ciepłą wodą, posmarować śmietaną. Zapiec w nagrzanym piekarniku. Podawać z dodatkiem sosu, Np. ogórkowego lub potrawkowego z ziemniakami i sezonową surówką.