Składniki:

 

1 kg małych ziemniaków

1 średnia cebula

40g masła lub margaryny

30g mąki

1/4 litra mleka

1/21itra rosołu

biały pieprz

mielona gałka muszkatołowa

2 pory

200 g. kiełbasy (typu parówkowej)

100 g. lekko obeschniętego sera gouda

 

Wykonanie:

Ziemniaki umyć i gotować w mundurkach około 20 minut. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Tłuszcz rozgrzać w garnku, zeszklić na nim cebulę, posypać mąką i przyrumienić. Rozprowadzić mlekiem i rosołem, mieszając zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Por oczyścić, umyć i pokroić w krążki. Kiełbasę obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w plasterki. Pozostały tłuszcz rozgrzać na patelni i przesmażyć na nim por i kiełbasę,przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki zahartować ,przestudzić i obrać. Wszystko wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Ser drobno utrzeć i posypać nim danie. Piecz w nagrzanym uprzednio do temperatury 200C.piekarniku.Piecz około 20 minut.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *