Składniki:
25 dag. krótkiego makaronu (np, rurki)
sól
1puszka (425 ml) kukurydzy
15 dag. mrożonych brokułów
3 cebule
2 płaskie łyżki masła lub margaryny
1 szklanka rosołu (instant)
1 szklanka mleka
biały pieprz
mielona gałka muszkatołowa
25 dag. kiełbasy typu szynkowa
15 dag. lekko przesuszonego sera gouda
tłuszcz do wysmarowania formy
Wykonanie:
Makaron gotować około 10 minut. Marchew pokroić w słupki. Kukurydzę osączyć. Jarzyny dusić w niewielkiej ilości osolonej wody około10 minut. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Jarzyny i makaron odcedzić. Pokrojoną cebulę zeszklić w gorącym tłuszczu. Oprószyć mąką i przyrumienić. Dolać rosół i mleko, zagotować. Przyprawić do smaku. Wędlinę obrać i pokroić w kostkę. Ser utrzeć. Foremkę wysmarować tłuszczem. Wymieszać makaron, wędlinę i jarzyny. Tak przygotowany makaron układać w foremce warstwami na zmianę z sosem i serem .Piec w temp. 170 C. około 30 minut.