Składniki:

 

25 dag. krótkiego makaronu (np, rurki)

sól

1puszka (425 ml) kukurydzy

15 dag. mrożonych brokułów

3 cebule

2 płaskie łyżki masła lub margaryny

1 szklanka rosołu (instant)

1 szklanka mleka

biały pieprz

mielona gałka muszkatołowa

25 dag. kiełbasy typu szynkowa

15 dag. lekko przesuszonego sera gouda

tłuszcz do wysmarowania formy

 

Wykonanie:

 

Makaron gotować około 10 minut. Marchew pokroić w słupki. Kukurydzę osączyć. Jarzyny dusić w niewielkiej ilości osolonej wody około10 minut. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Jarzyny i makaron odcedzić. Pokrojoną cebulę zeszklić w gorącym tłuszczu. Oprószyć mąką i przyrumienić. Dolać rosół i mleko, zagotować. Przyprawić do smaku. Wędlinę obrać i pokroić w kostkę. Ser utrzeć. Foremkę wysmarować tłuszczem. Wymieszać makaron, wędlinę i jarzyny. Tak przygotowany makaron układać w foremce warstwami na zmianę z sosem i serem .Piec w temp. 170 C. około 30 minut.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *