ZAPIEKANKA JABŁKOWO CEBULOWA

Składniki:

 

500 g soczystych niezbyt kwaśnych jabłek

4 łyżki śmietany kremówki

4 łyżki masła

cynamon

50 g .mąki do panierowania

sok z 1 cytryny

słodzik lub cukier

sól

pieprz cayenne

tłuszcz do formy

 

Wykonanie:

 

Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w plastry. Wymieszać sok z cytryny, ze słodzikiem lub cukrem i cynamonem. Obrać cebule i pokroić w cienkie plasterki. Posolić i doprawić pieprzem. Natłuścić formę. Następnie ułożyć w niej warstwami jabłka i cebule. Jako ostatnią warstwę ułożyć jabłka i posmarować je ubitą śmietaną kremówką oraz połową masła. Piec 1 godzinę w temperaturze 200 C. Potrawę wyjąć z piekarnika, posypać mąką i posmarować masłem. Piec jeszcze 30 minut

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *