ZAPIEKANKA MAKARONOWA

Składniki:

25 dag. makaronu świderki

1 łyżka oliwy z oliwek

2 łyżeczki soli

8 dag. masła

1/3 szklanki mąki pszennej

3 szklanki mleka

6 dag. startego parmezanu

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki soli czosnkowej

1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

1/8 łyżeczki suszonego tymianku

20 dag. startego ostrego sera cheddar

70 dag. świeżych gotowanych brokułów

10 dag. startego sera typu ementaler

Wykonanie:

Do dużego garnka z gotującą osoloną wodą wlać łyżkę oliwy, wrzucić makaron i ugotować al dente. Odcedzić. W międzyczasie stopić w dużym rondlu masło lub margarynę. Wsypać do niego mąkę, wlać mleko i energicznie mieszając doprowadzić mieszankę do wrzenia. Gotować tak długo, aż zgęstnieje. Dodać starty parmezan, sól kuchenną i sól czosnkową, gałkę muszkatołową, tymianek, starty cheddar i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Do sosu serowego dodać ugotowane brokuły i odsączony makaron. Dobrze wymieszać. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Posypać startym ementalerem. Piec w temperaturze 175 C.  20 minut

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *