Składniki:
25 dag. makaronu świderki
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
8 dag. masła
1/3 szklanki mąki pszennej
3 szklanki mleka
6 dag. startego parmezanu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki soli czosnkowej
1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki suszonego tymianku
20 dag. startego ostrego sera cheddar
70 dag. świeżych gotowanych brokułów
10 dag. startego sera typu ementaler
Wykonanie:
Do dużego garnka z gotującą osoloną wodą wlać łyżkę oliwy, wrzucić makaron i ugotować al dente. Odcedzić. W międzyczasie stopić w dużym rondlu masło lub margarynę. Wsypać do niego mąkę, wlać mleko i energicznie mieszając doprowadzić mieszankę do wrzenia. Gotować tak długo, aż zgęstnieje. Dodać starty parmezan, sól kuchenną i sól czosnkową, gałkę muszkatołową, tymianek, starty cheddar i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Do sosu serowego dodać ugotowane brokuły i odsączony makaron. Dobrze wymieszać. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Posypać startym ementalerem. Piec w temperaturze 175 C. 20 minut