ZAPIEKANKA MAKARONOWA

Składniki:

30 dag. makaronu fussilli lub innego

1/2 kg. mielonego mięsa wieprzowego

2 cebule dymki

3 ząbki czosnku

2 pomidory lub w puszce

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki ketchupu pikantnego

2 łyżki oliwy

1/2 łyżeczki oregano

1/2 łyżeczki tymianku

sól

pieprz

gałka muszkatołowa do smaku

20 dag. tartego sera żółtego

Sos beszamelowy:

3 łyżki masła

3 łyżki mąki

200 ml. mleka

sól

pieprz

gałka muszkatołowa do smaku

Wykonanie:

Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulki pokrojone w kostkę przez około 2 minuty, dodać 2 ząbki czosnku i smażyć kolejne 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać mięso i smażyć kilka minut, aż lekko się przysmaży. Gdy mięso nabierze koloru dodać pomidory pokrojone w kostkę, koncentrat i ketchup, gotować pod przykryciem do czasu, aż pomidory się rozpadną. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami i gałką, dodać pozostały ząbek czosnku, mieszać i odłożyć. W osolonej wodzie ugotować makaron al dente. Odcedzić odstawić.

Sos beszamelowy:

W garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę i chwilę podsmażyć uważać by mąka się nie zarumieniła. Powoli podlewać mlekiem, cały czas mieszając, sos powinien być bez grudek i w miarę gęsty. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu do zapiekania ułożyć makaron, na to wlać sos beszamelowy, lekko wymieszać. Na górę wlać sos pomidorowy, posypać startym serem i resztą ziół. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 150 C. przez około 25 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *