Składniki:
30 dag. makaronu fussilli lub innego
1/2 kg. mielonego mięsa wieprzowego
2 cebule dymki
3 ząbki czosnku
2 pomidory lub w puszce
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu pikantnego
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki tymianku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa do smaku
20 dag. tartego sera żółtego
Sos beszamelowy:
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
200 ml. mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulki pokrojone w kostkę przez około 2 minuty, dodać 2 ząbki czosnku i smażyć kolejne 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać mięso i smażyć kilka minut, aż lekko się przysmaży. Gdy mięso nabierze koloru dodać pomidory pokrojone w kostkę, koncentrat i ketchup, gotować pod przykryciem do czasu, aż pomidory się rozpadną. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami i gałką, dodać pozostały ząbek czosnku, mieszać i odłożyć. W osolonej wodzie ugotować makaron al dente. Odcedzić odstawić.
Sos beszamelowy:
W garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę i chwilę podsmażyć uważać by mąka się nie zarumieniła. Powoli podlewać mlekiem, cały czas mieszając, sos powinien być bez grudek i w miarę gęsty. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu do zapiekania ułożyć makaron, na to wlać sos beszamelowy, lekko wymieszać. Na górę wlać sos pomidorowy, posypać startym serem i resztą ziół. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 150 C. przez około 25 minut.