Składniki:
1opakowanie makaronu kolanka lub świderki
1/2 kg. mięsa mielonego
2 papryki świeże
1 brokuł
20 dkg. sera żółtego
40 dkg. pieczarek
cebule
koncentrat pomidorowy najlepiej Pudliszki
5 łyżek smietany
1 jajko
1 szklanka mleka
zioła prowansalskie
pieprz
Wegeta lub inna przyprawa
olej
Wykonanie:
Makaron gotujemy aldente , odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Pieczarki dusimy na oleju z jedną cebulą pokrojoną w kostkę, mięso mielone podsmażamy również z cebulą na oleju. Ugotowany makaron dzielimy na dwie części, jedną część makaronu układamy na wysmarowanym spodzie naczynia żaroodpornego,następnie mięso mielone, paprykę, pieczarki a następnie układamy drugą część makaronu. Na wierzch makaronu układamy różyczki brokuła. Całość zalewamy polewą wykonaną z mleka, jajka, śmietany, przypraw i koncentratu pomidorowego. Zapiekankę posypujemy serem żółtym startym wcześniej na tarce z dużymi oczkami. Zapiekamy w piekarniku 20 minut w temp.180 C.