ZAPIEKANKA MAKARONOWA

Składniki:

1opakowanie makaronu kolanka lub świderki

1/2 kg. mięsa mielonego

2 papryki świeże

1 brokuł

20 dkg. sera żółtego

40 dkg. pieczarek

cebule

koncentrat pomidorowy najlepiej Pudliszki

5 łyżek smietany

1 jajko

1 szklanka mleka

zioła prowansalskie

pieprz

Wegeta lub inna przyprawa

olej

Wykonanie:

Makaron gotujemy aldente , odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Pieczarki dusimy na oleju z jedną cebulą pokrojoną w kostkę, mięso mielone podsmażamy również z cebulą na oleju. Ugotowany makaron dzielimy na dwie części, jedną część makaronu układamy na wysmarowanym spodzie naczynia żaroodpornego,następnie mięso mielone, paprykę, pieczarki a następnie układamy drugą część makaronu. Na wierzch makaronu układamy różyczki brokuła. Całość zalewamy polewą wykonaną z mleka, jajka, śmietany, przypraw i koncentratu pomidorowego. Zapiekankę posypujemy serem żółtym startym wcześniej na tarce z dużymi oczkami. Zapiekamy w piekarniku 20 minut w temp.180 C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *