Składniki:
250 g. makaronu wstążki
sól
150 g. cukinii
150g fenkułu (koper włoski)
1 cebula
4 pomidory
200 g. gotowanej szynki
2 łyżki oleju
przyprawa do pizzy i zapiekanek
400 ml .śmietany
200 g. startego żółtego sera
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie (czas wg. przepisu na opakowaniu ), odcedzić. Cukinię, fenkuł i cebulę oczyścić, pokroić w cieniutkie paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, przekroić, po usunięciu pestek pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w paski. Warzywa i szynkę podsmażyć na oleju. Doprawić przyprawą do zapiekanek. Piekarnik rozgrzać do 200 C. W formie do zapiekanek ułożyć warstwami makaron i warzywa. Śmietanę wymieszać z połową porcji sera, doprawić do smaku przyprawą do pizzy i zapiekanek. Sosem polać zapiekankę, posypać resztą sera. Makaron piec około 45 minut.