Składniki:
Naleśniki:
4 jajka
1/2 szklanki mleka
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki soli
olej
Farsz:
40 dag. mrożonego szpinaku
20 dag .sera feta
4 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól
pieprz
Sos beszamelowy
2 szklanki mleka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
15 dag. sera żółtego
gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Naleśniki:
Jajka zmiksuj z mlekiem, mąką, solą i około pół szklanki wody. Ciasto odstaw na 30 minut w chłodne miejsce. Usmaż na małej ilości oleju cienkie, blade naleśniki.
Farsz:
Czosnek obierz, posiekaj. Masło stop na patelni, podsmaż czosnek. Dodaj szpinak, duś, mieszając, aż odparuje. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Wkrusz ser feta i mieszaj, aż się lekko rozpuści. Ostudź. Farszem posmaruj naleśniki, zwiń, formując krokiety. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Sos beszamelowy:
Masło stop w rondlu. Wsyp mąkę, mieszaj chwilę, aż się zasmaży. Wlej mleko, gotuj, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Oprósz solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Wsyp do sosu mieszaj, aż ser się stopi. Sosem polej naleśniki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C. zapiekaj około 30 minut.