ZAPIEKANKA NALEŚNIKOWA W SOSIE

Składniki:

 

Naleśniki:

4 jajka

1/2 szklanki mleka

1 szklanka mąki

1/2 łyżeczki soli

olej

Farsz:

40 dag. mrożonego szpinaku

20 dag .sera feta

4 ząbki czosnku

1 łyżka masła

sól

pieprz

Sos beszamelowy

2 szklanki  mleka

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

15 dag. sera żółtego

gałka muszkatołowa

 

Wykonanie:

Naleśniki:

 

Jajka zmiksuj z mlekiem, mąką, solą i około pół szklanki wody. Ciasto odstaw na 30 minut w chłodne miejsce. Usmaż na   małej ilości oleju cienkie, blade naleśniki.

Farsz:

Czosnek obierz, posiekaj. Masło stop na patelni, podsmaż czosnek. Dodaj szpinak, duś, mieszając, aż odparuje. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Wkrusz ser feta i mieszaj, aż się lekko rozpuści. Ostudź. Farszem posmaruj naleśniki, zwiń, formując krokiety. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Sos beszamelowy:

Masło stop w rondlu. Wsyp mąkę, mieszaj chwilę, aż się zasmaży. Wlej mleko, gotuj, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Oprósz solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Wsyp do sosu mieszaj, aż ser się stopi. Sosem polej naleśniki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C. zapiekaj około 30 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *