ZAPIEKANKA RYBNA Z BROKUŁAMI

Składniki:

 

 250 g. makaronu wstążki

 sól

500 g. brokułów

 800 g. filetów z łososia

 2 -3 łyżki soku z cytryny

1 pęczek koperku

250 g. pomidorów koktajlowych

100 g. startej goudy

4 jajka

250 ml. mleka

 pieprz  czarny mielony

gałka muszkatołowa mielona

 

Wykonanie:

 

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki. Gotować w osolonej wodzie około 7 minut, dokładnie odcedzić. Rybę umyć, osuszyć, pokroić na szerokie paski. Skropić sokiem cytryny, doprawić solą. Piekarnik rozgrzać do 175 C. Koperek umyć, osuszyć, posiekać. Pomidorki umyć, przekroić. Makaron wymieszać z brokułami i pomidorkami, w łożyć do formy  na wierzchu rozłożyć paski łososia, lekko docisnąć. Ser wymieszać z jajkami, mlekiem i koperkiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową polać składniki w formie. Przykryć folią aluminiową, piec około 30 minut. 3 minuty przed końcem pieczenia zdjąć folię.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *