Składniki:
5 dag. masła
3 jajka
4 dag. kruchych ciastek migdałowych
50 dag. mielonego twarogu
skórka otarta z cytryny
rdzeń z 2 lasek wanilii
4 łyżki kaszy manny
4 żółtka
6 dag. cukru
30 dag truskawek
4 łyżki soku pomarańczowego
tłuszcz i cukier do formy
Wykonanie:
Masło stopić. Ciastka migdałowe pokruszyć w malakserze. Twaróg wymieszać z żółtkami i skórką cytrynową, rdzeniem wanilii i kaszką manną. Dodać stopione masło. Białka ubić z cukrem na pianę. Dodać do masy serowej. wsypać okruszki ciasteczek i delikatnie przemieszać. Żaroodporną formę pojemność 1 litr , posmarować tłuszczem i oprószyć cukrem. Na spodzie rozsmarować masę serową.Formę wstawić do większego naczynia napełnionego do połowy wodą. Zapiekać około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 200C.Truskawki przekroić na połówki skropić sokiem pomarańczowym. Gotową zapiekankę posypać truskawkami .Od razu podawać.