Składniki:

5 dag. masła

3 jajka

4 dag. kruchych ciastek migdałowych

50 dag. mielonego twarogu

skórka otarta z cytryny

rdzeń z 2 lasek wanilii

4 łyżki kaszy manny

4 żółtka

6 dag. cukru

30 dag truskawek

4 łyżki soku pomarańczowego

tłuszcz i cukier do formy

Wykonanie:

Masło stopić. Ciastka migdałowe pokruszyć w malakserze. Twaróg wymieszać z żółtkami i skórką cytrynową, rdzeniem wanilii i kaszką manną. Dodać stopione masło. Białka ubić z cukrem na pianę. Dodać do masy serowej. wsypać okruszki ciasteczek i delikatnie przemieszać. Żaroodporną formę pojemność 1 litr , posmarować tłuszczem i oprószyć cukrem. Na spodzie rozsmarować masę serową.Formę wstawić do większego naczynia napełnionego do połowy wodą. Zapiekać około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 200C.Truskawki przekroić na połówki skropić sokiem pomarańczowym. Gotową zapiekankę posypać truskawkami .Od razu podawać.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *