ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANA

Składniki:

1 kg bakłażanów
40-50 dag mielonego mięsa wieprzowego.
50 dag pomidorów
2 cebule
4 ząbki czosnku
4 łyżki oleju do smażenia
gałka muszkatołowa.
sól
pieprz
cynamon do smaku

Sos:

2 łyżki stołowe oleju
2 łyżki stołowe mąki
500 ml. mleka
2 jaja
200 ml. jogurtu.
6 łyżek stołowych startego sera.

Wykonanie:

Bakłażany obrać, pokroić w plastry, posolić i zostawić. W międzyczasie cebulę pokroić i dusić z rozgniecionym czosnkiem. Dodać mielone mięso, przyprawy, pomidory i zagotować. Plastry bakłażana obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na gorącym oleju. Połowę bakłażana włożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć mielonym mięsem i znowu bakłażana, posypać tartym serem. Z oleju i mąki zrobić jasną zasmażkę. Zalać ją jajkami ubitymi z mlekiem ,dodać jogurt i ser, nie dopuścić do zagotowania. Polać sosem mięso i bakłażany, całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut w 180 C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *