Składniki:
1 średnia cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki mleka
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki musztardy
ziemniaki
sól
pieprz
ser żółty
Wykonanie:
Warzywa pokroić w cienkie plasterki ,czosnek drobno posiekać. Jeśli ziemniaki są młode i mają ładną skórkę, można ich nie obierać tylko dokładnie umyć. Warzywa układać na przemian w naczyniu żaroodpornym do zapiekania. Każdą warstwę doprawić solą, pieprzem i czosnkiem, układać aż skończą się składniki. Górną warstwę mają stanowić ziemniaki. Wymieszać mleko ze śmietaną, musztardą i solą, zalać warzywa. Na wierzch zetrzeć na tarce grubej żółty ser. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 C.Piecz około 50 minut. Na ostatnie 15-20 minut zdjąć folię, żeby ser się przyrumienił.Zapiekanka świetnie nadaje się jako dodatek do obiadu albo jako posiłek sam w sobie.