Składniki:
20 dag. kaszy gryczanej
45 dag. piersi kurczaka
20 dag. pieczarek
1/2 pora
1 czerwona papryka
masło
olej
8 dag. startego żółtego sera
sól
pieprz
Sos:
250 ml. kremówki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta słodkiej papryki
1 łyżka posiekanej bazylii
1 łyżka natki pietruszki
Wykonanie:
Sos:
Wszystkie składniki wymieszaj, przypraw do smaku. Kaszę ugotuj z odrobiną masła. Por i pieczarki pokrój na plastry, paprykę w kostkę. Warzywa podduś na oleju. Kurczaka pokrój w kostkę, przypraw, usmaż na oleju. Połowę kaszy wsyp do natłuszczonej formy, ułóż warzywa i kurczaka, posyp resztą kaszy. Wierzch polej sosem, posyp serem. Piecz około 30 minut w 200C.