Składniki:
I warstwa:
500 g. mielonego lub drobno posiekanego mięsa
1 cebula
400 g. obranych ze skórki pomidorów
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
400g.ugotowanej fasolki
II warstwa:
25 g. masła lub margaryny
1 szklanka śmietany
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
pieprz
500 g. ziemniaków
Wykonanie:
Podsmaż na patelni mięso z cebulą na kolor jasnobrązowy. Dodaj pomidory, sól, przyprawy i zmiażdżony lub drobno posiekany czosnek. Wszystko razem wymieszaj, doprowadź do wrzenia. Przykryj i podgrzewaj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez 30 min. Przełóż do żaroodpornej salaterki. Obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie plasterki. Rozgrzej tłuszcz w rondelku, wlej do niego śmietanę, wrzuć kartofle, sól, zmiażdżony czosnek i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj i wyłóż na wierzch tej samej salaterki. Wstaw ją teraz do piekarnika rozgrzanego do 190 C. i zapiekaj przez 45 minut. Podawać z surówką z warzyw lub sałatą.