ZAPIEKANKA Z WARZYWAMI I MIĘSEM

Składniki:

500  g mięsa mielonego

6 średniej wielkości ziemniaków

1 średniej wielkości cebula

2 ząbki czosnku

1 duża lub 2 mniejsze marchewki

200 ml kwaśnej śmietany 18%

15-20 dkg startego żółtego sera

sól

pieprz do smaku1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

szczypta gałki muszkatołowej

oliwa

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i gotować przez około 10-15 minut w lekko osolonej wodzie. Po tym czasie odcedzić i odstawić, aby nieco przestygły. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na 1-2 łyżkach oliwy. Dodać mielone mięso oraz pokrojoną w kosteczkę marchewką, doprawić papryką, solą i pieprzem i usmażyć. Naczynie żaroodporne wysmarować niewielką ilością oliwy. Na dnie ułożyć masę mięsną. Przykryć warstwą pokrojonych w plasterki ziemniaków. Śmietanę wymieszać z serem, lekko doprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Sos wyłożyć na ziemniaki. Potrawę zapiekać przez około 45 minut w temperaturze 190 stopni.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *