Składniki:
60 dag. mielonej wołowiny
1 kg. ziemniaków
4 -5 pomidorów
1 cebula
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
mielony kminek
200 ml. wytrawnego wina
2 łyżki masła
100 ml. śmietanki
gałka muszkatołowa
15 dag. żółtego sera
świeża bazylia
sól
pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonym wrzątku. Pomidory umyj odłóż, pozostałe sparz wrzątkiem, obierz, pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w kostkę, lekko zrumień na oleju. Dodaj mięso, przesmaż mieszając. Dodaj pokrojone pomidory i czosnek, przesmaż. Podlej winem, dopraw. Duś około 15 minut, aż mięso zmięknie i odparuje płyn. Ziemniaki odcedź, osusz. Utłucz z masłem i śmietanką. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Żaroodporne naczynie natłuść, przełóż do niego masę mięsną. Przykryj ją ziemniakami, posyp startym serem. Na wierzchu ułóż plastry pomidorów. Zapiekaj około30 minut w temperaturze 200 C. Posyp świeżą bazylią.