ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKAMI

Składniki:

 

60 dag. mielonej wołowiny

1  kg. ziemniaków

4 -5 pomidorów

1 cebula

2 łyżki oleju

1 ząbek czosnku

mielony kminek

200 ml. wytrawnego wina

2 łyżki masła

100 ml. śmietanki

gałka muszkatołowa

15 dag. żółtego sera

świeża bazylia

sól

pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonym wrzątku. Pomidory umyj odłóż, pozostałe sparz wrzątkiem, obierz, pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w kostkę, lekko zrumień na oleju. Dodaj mięso, przesmaż mieszając. Dodaj pokrojone pomidory i czosnek, przesmaż. Podlej winem, dopraw. Duś około 15 minut, aż mięso zmięknie i odparuje płyn. Ziemniaki odcedź, osusz. Utłucz z masłem i śmietanką. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Żaroodporne naczynie natłuść, przełóż do niego masę mięsną. Przykryj ją ziemniakami, posyp startym serem. Na wierzchu ułóż plastry pomidorów. Zapiekaj około30 minut w temperaturze 200 C. Posyp świeżą bazylią.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *