ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW

Składniki:

2 kg ziemniaków

3 marchewki

3 duże cebule,
0,5 kg kiełbasy

0,5 kg surowego, wędzonego boczku,
tłuszcz do wysmarowania naczynia

 natka pietruszki,
sól i pieprz

Wykonanie:

Obrane ziemniaki pokroić w grube plastry. Marchew, cebulę, kiełbasę i boczek też pokroić w plasterki. Natkę pietruszki posiekać. Układać naprzemian warstwami w naczyniu wysmarowanym tłuszczem układać na przemian kiełbasę  boczek, ziemniaki posypać solą i pieprzem marchew i cebula, natka, i znowu kiełbasa .
Można piec w piekarniku . 1 godz., w żaroodpornym naczyniu, w rondlu z grubym dnem na palniku gazowym też 1 godz., na wolnym ogniu. Można także w żeliwnym garnku na ognisku.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *