ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

Składniki:

1  kg .ziemniaków

200 ml. śmietany

sól

szczypta gałki muszkatołowej

200ml.mleka

pieprz

3-4 ząbki czosnku

szczypta pieprzu kajeńskiego

20 dag. sera żółtego

1 łyżka masła do formy

1/2 pęczka pietruszki zielonej

Wykonanie:

Ziemniaki obrać opłukać i pokroić nacieknie plasterki. przygotować żaroodporne naczynie okrągłe lub formę do zapiekanek. Spód natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku i posmarować masłem. Plasterki ziemniaków ułożyć dekoracyjnie w naczyniu. Posypać je odrobiną soli ,pieprzu i gałką muszkatołową. Piekarnik rozgrzać do temp. 180-200  st. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić. Mleko i śmietanę wlać do miseczki i ubijać trzepaczką, dodać czosnek szczyptę soli i pieprzu wymieszać. Ziemniaki zalać mlekiem ze śmietaną. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Posypać wierzch zapiekanki. Formę wstawić do piekarnika. Piec 45 min. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *