Składniki:
1 kg .ziemniaków
200 ml. śmietany
sól
szczypta gałki muszkatołowej
200ml.mleka
pieprz
3-4 ząbki czosnku
szczypta pieprzu kajeńskiego
20 dag. sera żółtego
1 łyżka masła do formy
1/2 pęczka pietruszki zielonej
Wykonanie:
Ziemniaki obrać opłukać i pokroić nacieknie plasterki. przygotować żaroodporne naczynie okrągłe lub formę do zapiekanek. Spód natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku i posmarować masłem. Plasterki ziemniaków ułożyć dekoracyjnie w naczyniu. Posypać je odrobiną soli ,pieprzu i gałką muszkatołową. Piekarnik rozgrzać do temp. 180-200 st. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić. Mleko i śmietanę wlać do miseczki i ubijać trzepaczką, dodać czosnek szczyptę soli i pieprzu wymieszać. Ziemniaki zalać mlekiem ze śmietaną. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Posypać wierzch zapiekanki. Formę wstawić do piekarnika. Piec 45 min. Przed podaniem posypać natką pietruszki.