ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z KIEŁBASĄ

Składniki:

 

1/2kg. ziemniaków

2 szklanki mąki

2 jajka

30 dag. kiełbasy

20 dag. pieczarek

3 cebule

sol

pieprz

3 łyżki startego sera żółtego

oliwa

tarta bułka

listki bazylii

 

Wykonanie:

 

Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, przestudź, zmiel. Wsyp mąkę, wbij jajka, dodaj odrobinę soli, wyrób gładkie ciasto. Cebule obierz, posiekaj. Pieczarki obierz, drobno pokrój. Kiełbasę rozdrobnij lub zmiel. Oliwę rozgrzej na patelni, zeszklij cebule. Dodaj pieczarki, podduś. Dodaj kiełbasę podsmaż, przypraw solą i pieprzem. Ostudź. Farsz równomiernie rozsmaruj na cieście. Zwiń, formując dość ścisłą roladę. Blachę posmaruj oliwą, ułóż roladę. Posyp bułką tartą i startym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C. Piecz 40-45 minut. Roladę udekoruj listkami bazylii, podawaj z pomidorami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *