Składniki:
1/2kg. ziemniaków
2 szklanki mąki
2 jajka
30 dag. kiełbasy
20 dag. pieczarek
3 cebule
sol
pieprz
3 łyżki startego sera żółtego
oliwa
tarta bułka
listki bazylii
Wykonanie:
Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, przestudź, zmiel. Wsyp mąkę, wbij jajka, dodaj odrobinę soli, wyrób gładkie ciasto. Cebule obierz, posiekaj. Pieczarki obierz, drobno pokrój. Kiełbasę rozdrobnij lub zmiel. Oliwę rozgrzej na patelni, zeszklij cebule. Dodaj pieczarki, podduś. Dodaj kiełbasę podsmaż, przypraw solą i pieprzem. Ostudź. Farsz równomiernie rozsmaruj na cieście. Zwiń, formując dość ścisłą roladę. Blachę posmaruj oliwą, ułóż roladę. Posyp bułką tartą i startym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C. Piecz 40-45 minut. Roladę udekoruj listkami bazylii, podawaj z pomidorami.