ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM

Składniki:

 

2 cebule

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

300 g. mielonego mięsa wołowego

1 łyżeczka musztardy sarepskiej

pieprz czarny mielony

1 łyżeczka suszonego majeranku

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżeczka suszonego rozmarynu

2 łyżki przecieru pomidorowego

sól

2 pory

600 g pomidorów

800 g. ziemniaków ugotowanych w łupinach (obranych, pokrojonych w plastry)

250 g. startego żółtego sera

 

Wykonanie:

Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oleju. Dodać mięso i smażyć aż utraci różowy kolor Dodać musztardę, pieprz i zioła przecier pomidorowy, sól. Piekarnik rozgrzać (200 C.). Pory oczyścić, pokroić w krążki, krótko blanszować w wodzie, odcedzić. Pomidory pokroić w plastry. Żaroodporną formę natłuścić, na dno wyłożyć warstwę ziemniaków, posypać solą, pieprzem i serem. Włożyć połowę pora, mięsa i pomidorów . Czynność powtórzyć, na wierzch wyłożyć ziemniaki, posypać serem. Piec około 40 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *