Składniki:
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
300 g. mielonego mięsa wołowego
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
pieprz czarny mielony
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól
2 pory
600 g pomidorów
800 g. ziemniaków ugotowanych w łupinach (obranych, pokrojonych w plastry)
250 g. startego żółtego sera
Wykonanie:
Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oleju. Dodać mięso i smażyć aż utraci różowy kolor Dodać musztardę, pieprz i zioła przecier pomidorowy, sól. Piekarnik rozgrzać (200 C.). Pory oczyścić, pokroić w krążki, krótko blanszować w wodzie, odcedzić. Pomidory pokroić w plastry. Żaroodporną formę natłuścić, na dno wyłożyć warstwę ziemniaków, posypać solą, pieprzem i serem. Włożyć połowę pora, mięsa i pomidorów . Czynność powtórzyć, na wierzch wyłożyć ziemniaki, posypać serem. Piec około 40 minut.