ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM

Składniki:

 

1 kg. Ziemniaków

1/2 kg. mięsa mielonego

20 dag. sera żółtego

20 dag. pieczarek

400 ml.śmietany

2 jajka

4 średnie cebule

olej do smażenia

sól

pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obrać zagotować.Od zagotowania gotować 10 minut po czym odlać wodę i zalać zimną. Cebulę podsmażyć na patelni dodać pokrojone w plasterki pieczarki i mięso,dusić do odparowania soku,posolić,popieprzyć do smaku. Brytfankę lub naczynie żaroodporne wysmarować olejem,ziemniaki pokroić na grubsze plasterki poukładać,posolić na to wyłożyć podsmażone mięso z cebulką i pieczarkami i ziemniaki. Jajka lekko roztrzepać widelcem dodać śmietanę i ser starty na dużych oczkach.Wszystko razem dokładnie wymieszać,zalać zapiekankę. Wstawić do piekarnika na 200C.i piecz do zrumienienia.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *