Składniki:
400 g. ziemniaków
2 duże pomidory
1 ząbek czosnku
200 g. tłustego twarożku
3 łyżki mleka
sól
pieprz czarny mielony
200 ml. śmietany
1 pęczek trybuli
8 kotletów jagnięcych (po około 80 g.)
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
2 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie:
Ziemniaki umyć, gotować w wodzie 15 minut. Przelać zimną wodą, obrać, pokroić w plastry. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w ćwiartki i usunąć pestki. Piekarnik rozgrzać do 200 C. Czosnek przekroić, natrzeć nim formę do zapiekanek (śr. 28 cm), potem ją natłuścić. Twarożek wymieszać z mlekiem. W formie ułożyć ziemniaki, doprawić solą i pieprzem zalać śmietaną. Na wierzchu rozłożyć pomidory i twarożek, następnie umyte listki trybuli. Warzywa zapiekać około 10 minut. Kotlety umyć, osuszyć, natrzeć rozmarynem. Czosnek posiekać. Kotlety smażyć na oleju po 3 minuty z każdej strony. Dodać czosnek, doprawić solą i pieprzem. Podać z zapiekanką.