ZAPIEKNKA ZIEMNIACZANA Z JAGNIĘCINĄ

Składniki:

 

400 g. ziemniaków

2 duże pomidory

1 ząbek czosnku

200 g. tłustego twarożku

3 łyżki mleka

sól

pieprz czarny mielony

200 ml. śmietany

1 pęczek trybuli

8 kotletów jagnięcych (po około 80 g.)

1 łyżeczka suszonego rozmarynu

2 łyżki oleju rzepakowego

 

 

Wykonanie:

 

Ziemniaki umyć, gotować w wodzie 15 minut. Przelać zimną wodą, obrać, pokroić w plastry. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w ćwiartki i usunąć pestki. Piekarnik rozgrzać do 200 C. Czosnek przekroić, natrzeć nim formę do zapiekanek (śr. 28 cm), potem ją natłuścić. Twarożek wymieszać z mlekiem. W formie ułożyć ziemniaki, doprawić solą i pieprzem  zalać śmietaną. Na wierzchu rozłożyć pomidory i twarożek, następnie umyte listki trybuli. Warzywa zapiekać około 10 minut. Kotlety umyć, osuszyć, natrzeć rozmarynem. Czosnek posiekać. Kotlety smażyć na oleju po 3 minuty z każdej strony.  Dodać czosnek, doprawić solą i pieprzem. Podać z zapiekanką.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *