Składniki:
1 kg chudych żeberek
Marynata:
6 ząbków czosnku
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 cebule
2 łyżki dżemu morelowego
3 /4 szklanki pikantnego keczupu
3/4 szklanki oliwy
1 czubata łyżka sproszkowanej słodkiej papryki
1łyżeczka soli
Wykonanie:
Obrać cebule, utrzeć na tarce lub pokroić w kostkę i zmiksować. Dodać czosnek roztarty z solą i pozostałe składniki marynaty. Żeberka umyć, poprzekrawać na niezbyt duże kawałki, włożyć do marynaty przykryć i wstawić do lodówki na 6-8 godzin .Co jakiś czas przewrócić by równo się zamarynowały . Przykryć i wstawić do lodówki na 6-8 godz.. Ułożyć na ruszcie i piec po 15-20 minut z każdej strony, często przewracając i smarując marynatą. Kto nie ma grilla lub rusztu w piekarniku, może upiec je na natłuszczonej blasze. Podawać z kaszą krakowską lub ryżem na sypko i surówką ze słodkiej kapusty.