Składniki:

 

1 kg chudych żeberek

 

Marynata:

 6 ząbków czosnku

2 łyżki jasnego sosu sojowego

2 cebule

2 łyżki dżemu morelowego

3 /4 szklanki  pikantnego keczupu

3/4 szklanki oliwy

1 czubata łyżka sproszkowanej  słodkiej papryki

1łyżeczka soli

 

Wykonanie:

 

Obrać cebule, utrzeć na  tarce lub pokroić w kostkę i zmiksować. Dodać czosnek roztarty z solą i pozostałe składniki marynaty. Żeberka umyć, poprzekrawać na niezbyt duże kawałki, włożyć do marynaty przykryć i wstawić do lodówki   na 6-8 godzin .Co jakiś czas  przewrócić by równo się zamarynowały . Przykryć i wstawić do lodówki na 6-8 godz..  Ułożyć na ruszcie i piec po 15-20 minut z każdej strony, często przewracając  i smarując marynatą. Kto nie ma grilla lub rusztu w piekarniku, może upiec je na natłuszczonej blasze. Podawać z kaszą krakowską lub ryżem na sypko i surówką ze słodkiej kapusty.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *